یکی از پرطرفدارترین و با مجذوب ترین رشته های مهندسی، مهندس عمران است. رویای شیرین اکثر پسران و دختران در سنین کودکی و نوجوانی این است که چگونه یک مهندس عمران یا در واقع چگونه مهندس عمران موفقی باشیم؟ کلاه زیبا و خاصی که مهندس عمران بر سر می گذارد، نقشه هایی که در دست می گیرد، نظارتی که بر یک ساختمان دارد و ابهتی که نام مهندس بر شخصیت آن ها می گذارد، همه و همه رغبت فوق العاده ای به گرایش مهندسی عمران می دهد. اگر در این مقال هدر کنار ما باشید با این شغل جذاب بیشتر آشنا خواهید شد.
مهندس عمران کسی است که دلباخته ساخت و ساز و خلق کردن است. دانش آموزانی که دوست دارند مهندس عمران شوند می بایست در دوره تحصیل رشته ریاضی و فیزیک را انتخاب کنند. کار یک مهندس عمران طراحی است. مهندس عمران با گرفتن پروژه های متفاوت ساخت و ساز در هر زمینه ای، کاری ناب و مدرن تحویل می دهد.
دوست داشتن شغل مهندسی عمران تنها شرط مهندس عمران شدن نیست، بلکه باید دروس ریاضیات، آمار و معادلات، فناوری اطلاعات و ... را در دوره تحصیلات متوسطه و سپس دوره دانشگاه، به خوبی با نمره ای عالی پشت سر گذاشت.
مهندس عمران موفق کیست؟
هدف اصلی یک مهندس عمران در شغل محبوب مهندسی، سازندگی است. زیرا هر شخصی حتی اگر با رشته های مهندسی نیز کاری نداشته باشد، به دنبال آبادانی کشور خود است. حال اگر آن شخص یک مهندس عمران موفق و مسئولیت پذیر باشد قطعا به دنبال عمران بهتر و بیشتر کشور است.
مهندس عمران موفق شخصی است که تمام وقت، تلاش می کند تا در ساخت و ساز بهینه و با کیفیت به رونق و عمرانی بودن کشور خدمت کند.
مهندس عمران موفق در حیطه کاری خود با در دست داشتن پروژهای کوتاه و بلند مدت، همراه با رعایت همه نکات فنی بهترین سازه را طراحی و اجرایی می کند.
اگر می بینید یک مهندس وضعیت مالی خوبی دارد، به دلیل تلاش بی وقفه او در شغل مهندسی است. بخش بزرگی از وضعیت اقتصادی یک کشور را می تواند یک مهندس عمران در دست داشته باشد. چرا که این شخص علاوه بر ساعات کاری خود، در ساعات غیر کاری نیز ذهن و زمان خود را برای بازسازی، طراحی و رونق اقتصادی کشور صرف خواهد کرد.
مهندس عمران موفق سعی می کند تا علاوه بر گرفتن پروژه های شهر یا استان خود به پروژه های دیگر استان ها و یا حتی به سمت پروژه های بین المللی نیز گامی بردارد تا هم تجربه خود را بالا ببرد و هم مهارت کاری بیشتری کسب کند.
شغل مهندس عمران شامل چه پروژه ها و وظایفی است؟
وظایف مهندس عمران مربوط به ساخت، عمران و آبادانی است. مهندس عمران باید ذهنی خلاق و ایده های جدید در ذهن داشته باشد تا کارفرما را جذب کند و با خلاقیت نوین و مهارت خود در زیباسازی شهر به کمک بناهای مختلف و دیگر موارد کمک کند.
یک مهندس در شغل مهندس عمران موظف است تا در مسائل مختلف همچون مدل و تجهیزات لازم برای ساخت با مشتریان و کارفرمایان تبادل نظر کند، نقشه کشی های قابل اجرا را عملی کند و قبل از شروع به کار به کمک نرم افزار و ماکت شبیه سازی های لازم را انجام دهد.
خاک مورد نظر در زمینه ساخت را بررسی کند تا از کیفیت آن آگاه شود و کارفرما را نیز از وضعیت آن مطلع سازد. زیرا مهمترین چیز در ساخت یک بنا پایه های آن است که نیاز به خاک مقاوم دارد.
در شغلمهندس عمران باید تمام هزینه ها، تجهیزات، مصالح، تعداد کارگران، زمان تحویل پروژه و ... برآورد شود.
مهندس عمران در برخی موارد از همکاری و همفکری مهندس معمار، مهندس نقشه کشی، مهندس ناظر و پیمانکار ساختمان نیز استفاده می کند تا پروژه ای موفقیت آمیز تحویل دهد و وظیفه خود را به نحو احسنت انجام دهد تا از هر گونه خطر احتمالی در کامل شدن پروژه جلوگیری به عمل آید.
در حالت کلی شغل مهندس عمران می تواند پروژه های عمرانی زیر را از لحاظ طراحی کردن، محاسبات، اجرایی کردن و ناظر بودن در نظر داشته باشد:
- ساخت و ساز ساختمان و برج های مقاوم و ضد زلزله
- راه سازی های مختلف
- ساخت پل ها
- ساخت استادیوم
- ساخت بناهای آبی
- نحوه جمع آوری فاضلاب
- راه آهن و فرودگاه
- نیروگاه های برق و سکوهای دریایی
مهندس عمران در چه زمینه هایی تخصص دارد؟
شغل مهندس عمران نیازمند مهارت و تخصص های خاصی است. مهندس عمران باید در زمینه های زیر تخصص و مهارت لازمه را داشته باشد تا بتواند یک مهندس عمران موفق نه فقط به نام بلکه در عمل باشد:
- ساختن سازه ها، سدها، جاده ها، خطوط لوله
- محیط زیست، سازه های مربوط به جلوگیری از سیل، موارد زیر زمینی، کانال و امور دریایی
- معدن، ژئوتکنیک، طراحی و تولید پایه و ...
استخدام مهندس عمران
خیلی از افراد فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران از دانشگاه های مختلف و معتبر هستند که با جان و دل منتظر هستند تا تحت استخدام درآیند.استخدام مهندس عمران و در دست گرفتن پروژه های مختلف مستلزم مهارت و انگیزه بالای شخص است.
خوشبختانه در کشور ایران در اکثر سایت های با اعتبار، آگهی های استخدام مهندس عمران به چشم می خورد. بعد از اینکه از صحت آگهی اطمینان پیدا کردید می توانید با توجه به مدارک مورد نیاز و دارا بودن شرایط استخدام، شانس خود را برای استخدام مهندس عمران امتحان کنید.
در اقسا نقاط ایران برای انواع پروژه ها نیازمند کارشناس مهندس عمران می باشنند. نمایندگان شرکت های مختلف برای پیشبرد اهداف خود چه در داخل و چه خارج کشور به مهندسین جوان و با انگیزه نیاز دارند و از آن ها دعوت به همکاری می نمایند.
بازار کار شغل مهندس عمران در بیشتر استان ها و شهرهای بزرگ کشور، خصوصا پروژه های بزرگ ملی دایر است. به طور کل اکثر شرکت ها شرایط زیر را برای استخدام مهندس عمران لحاظ می نمایند:
- کارشناسی یا کارشناسی ارشد رشته مهندس عمران
- داشتن مهارت های زبان انگلیسی یا ترکی استانبولی
- آشنایی کامل با نرم افزارهای مهندسی
- شرایط سنی و محل زندگی و ...
مهندسی عمران شامل چه گرایش هایی است؟
رشته های مهندسی که مربوط به شاخه ریاضی و فیزیک است دارای شاخه های بسیاری است. اما رشته مهندس عمران دارای گرایش های متنوع ترو کاربردی تری نسبت به دیگر گرایش های مهندسی است.
شاید به همین دلیل است که اکثر دانشجویان بعد از فارغ التحصیل شدن در دوره کارشناسی به دنبال کارشناسی ارشد هستند تا بتوانند با گرایش های متنوع آشنا شده و وارد بازار کار شوند. گرایش های مهندسی عمران عبارتند از:
- سازه های مختلف و مدرن به صورت هوشمند سازی
- گرایش مهندس عمران زلزله
- خاک و پی
- نظارت و مدیریت ساخت
- مهندسی دریایی، ساحلی و بنادر مختلف
- مهندسی مربوط به منابع آبی همچون ساخت سد
- مهندس مربوط به خط راه آهن
- مهندسی موارد محیط زیستی
یک مهندس عمران موفق و با مسئولیت چه نکاتی را مد نظر دارد ؟
در درجه اول یک مهندس عمران موفق و با مسئولیت باید مصالح مربوط به ساختمان را بررسی کند تا از کیفیت آن ها مطمئن شود.
او باید موارد زیر را که مربوط به مصالح ساختمانی، بررسی خاک، استفاده از نقشه، رعایت مقررات و استانداردهای جهانی، مشخصات برش و خمیدگی میلگرد، طراحی و برآورد کردن، تحت کنترل در آوردن کیفیت کار،مدیریت کامل و با ثبات، ارتباط و تعامل با کارگران را مد نظر قرار دهد.
در مورد هر یک از موارد نام برده موارد زیر جزء نکاتی است که مهندس عمران رعایت می کند:
- آزمایشاتی همچون آزمایش بتن از نظر تراکم، کشش، اسلامپ و ...
- آزمایشات خاک مانند تراکم، سه محوری بودن، برش هسته ای، مقاومت و ...
- آزمایشات قیر همچون انعطاف پذیر بودن آن، میزان نرمی و نفوذ پذیری و ...
- ثبات و نوع کیفیت خاک قبل از شروع ساخت و ساز
- علم و دانش کافی در شناخت خاک خوب
- آشنایی کامل با نقشه برداری مخصوص اندازه گیری و علامت گذاری ها
- رعایت همه قوانین ایمنی کشوری و بین المللی در روند ساخت
- محاسبات کامل و دقیق برش میلگردها
- مهارت بالا در طراحی
- قدرت تجزیه و تحلیل نقشه و طرح های بزرگ عمرانی
- بالا رفتن سود دهی یک پروژه با کنترل کیفیت کار
- مدیریت داشتن بر نحوه کار، نوع بتن ریزی، نکات امنیتی
- رفتار مناسب با کارگران برای داشتن پروژه ای موفق و به سرانجام رساندن آن
ویژگی های مهندس عمران
تا کنون متوجه شده اید که از ویژگی های مهندس عمران، صرفا علاقه به رشته مهندس عمران یا خواندن درس های تئوری دانشگاهی دلیل بر یک مهندس قابل و سرشناس نیست. بلکه باید وارد حیطه کاری شد و از پروژه های کوچک تر زیر نظر مهندسین با تجربه در شرکت های خصوصی شروع به کارکرد تا با تجربه و مهارت در آینده نزدیک به کارهای بزرگ و ملی و جهانی دست زد. از ویژگی های مهندس عمران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن تحصیلات بالا و معدل خوب
- انگیزه قوی و ریسک پذیری و قدرت تفکر بالا
- پوشش مناسب و تناسب اندام خوب
- زبان بدن مناسب برای تأثیر گذاری بیان او بر کارفرما و در نهایت پرسنل کاری
- وظیفه شناس بودن و متعهد بودن به شغل و حرفه مهندسی عمران
- وقت شناس و پر تلاش و راز دار در پروژه
- داشتن ارتباط قوی و خوب در عین سیاست کاری برای کارگران
- بالا بردن اطلاعات عمومی در زمینه های مختلف مهندسی، مکانی، شخصیتی، اجتماعی و سیاسی و ...
- صراحت در گفتار و پایبند بودن بر اصل کار
- صداقت در کار و حس مسئولیت بالا و توجه به کارهای گروهی
- صبر و تحمل فراوان و به کار بردن ایده و خلاقیت
- یادگیری زبان های خارجی برای کارها و پروژه های بزرگ
- توجه به آبادانی و اقتصاد و آینده درخشان کشور
- روابط شفاهی و کتبی خوب و واقف بودن بر اصول نامه نگاری ها
- نظم و طبقه بندی کارها و مکتوب کردن آن ها یا تهیه لیست روزانه
- نقشه خوانی خوب به دلیل پیچیدگی بالای این نقشه ها
- محاسبات دقیق هزینه های کار و زمان بندی
- بروز بودن و مطالعه کامل آیین نامه ها و نشریات فنی و بالا بردن اطلاعات خود
- مهارت در نرم افزارهای کامپیوتری همچون وورد، اکسل، نمودار و ... و همچنین آشنایی کامل با تکنیک های نرم افزارهای حرفه ای مخصوص مهندس عمران همچون نرم افزارهای ترسیمی و تجسمی
- پیشروی فرآیند پروژه به طور استاندارد و با ضوابط بین المللی
- بستن قرارداد و معاملات اجرایی و تضمین کار
- آشنایی کامل با مصالح ساختمانی و نوع کیفیت آن ها
- یادگیری تکنیک های محاسباتی بالا و در واقع شناخت کافی مفاهیم ریاضیات
- یادگیری اصطلاحات تخصصی شغل مهندس عمران
- تبلیغات مؤثر و تهیه کارت ویزیت و ارائه شماره تماس، ایمیل و راه اندازی وب سایت ها با طراحی خوب مهندسی و جذاب و ... برای سرشناس شدن و گرفتن پروژه های متعدد
یک مهندس عمران چه کتاب هایی را مورد مطالعه قرار دهد؟
مکانیک برداری برای مهندسان مربوط به استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح که هر سه کتاب مربوط به مهندس فردیناند پیئش می باشد.
- تحلیل سازه اثر مهندس طاحونی
- تحیلیل سازه ها اثر دکتر کاوه
- مکانیک سیالات از استریتر و وایلی
- هیدرولیک کانال باز از دکتر حسینی
- نقشه برداری اثر دکتر ذوالفقاری و ...
چرا شغل مهندس عمران با اهمیت است؟
مهندسی عمران شغلی است که بیشتر در زمینه های ملی پروژه هایی را در دست دارد و این یعنی پیشرفت و رتبه یک کشور. مهندس عمران باید کاملا در زمینه ساخت ماهر باشد زیرا ساخت و ساز سیستمی است که با جان انسان ها سر و کار دارد.
فرض کنید قرار است یک پروژه عظیم ساخت پارکینگ چند طبقه یا یک ساختمان بزرگ بر عهده بگیرید. مسلما مهارت و دقت در انتخاب خاک، ابزار و تجهیزات و مصالح، نیروی انسانی، نظارت کافی و ... از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
زیرا اگر در آینده حادثه ای از بابت ساخت و و ساز رخ دهد مسئولیت آن بر عهده مهندسین ساخت است. از طرفی کارفرما یا مشتری سرمایه زیادی در این راه صرف کرده است که طبیعتاً منتظر تحویل گرفتن یک بنای با کیفیت است.
این شغل که نیاز به اشخاص خلاق و زبر دست دارد، با پیچیدگی های بسیاری همراه است. اگر با دیدن یک سد عظیم یا پلی بزرگ یا برجی با شمایل فوق العاده شگفت انگیز می شویم به دلیل اهمیت دادن به شغل مهندسی عمران و پیچیدگی های این شغل محبوب است. اگر مهندس عمران بتواند تیمی خبره و با مهارت داشته باشد و از تجهیزات کیفی استفاده کند، قطعاً پروژه او موفقیت آمیز خواهد بود.