پایتون به معنی اژدهاست . شاید انتخاب این اسم برای این زبان برنامه نویسی بی ربط نباشد چراکه یکی از قدرتمند ترین نرم افزارهای برنامه نویسی محسوب میشود . با کمک پایتون میتوان از کارهای ساده ریاضی تا پیچیده ترین عملیات کنترل اتوماسیون را انجام داد. ویژگی دیگر این زبان برنامه نویسی سادگی آن است که امکان یادگیری برای همگان را فراهم میکند. پایتون در سال ۱۹۹۱ در کشور هلند طراحی شد.
چند توضیح مختصر در مورد زبان برنامه نویسی پایتون :
زبان برنامه نویسی پایتون (Python) یکی از پرکاربرد ترین زبان های برنامه نویسی است. کامپایلر اصلی این زبان برنامه نویسی به صورت متن باز (Open Source) بوده و توسط علاقمندان به این زبان در سراسر دنیا توسعه داده میشود.
هرچند زبان برنامه نویسی پایتون در کشور ما طرفداران زیادی ندارد، ولی این زبان بسیار قدرتمند بوده و توسط کمپانی های بزرگ نرم افزاری در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. از مزیت های اصلی پایتون میتوان به کتابخانه رایگان و عظیم آن اشاره کرد که دارای توابع آماده برای برنامه نویسی است.
برنامه نویسی به زبان پایتون تقریبا ساده است. اگر شما با یکی دیگر از زبان های برنامه نویسی آشنایی داشته باشید میتوانید در عرض چند روز برنامه نویسی مقدماتی با پایتون را فرابگیرید.
برنامه های نوشته شده به زبان پایتون توسط سیستم عامل های مختلف از جمله ویندوز، لینوکس، و مکینتاش قابل اجرا میباشد. کافیست بعد از اتمام پروژه برنامه نویسی شده، خروجی مورد نظر خود را انتخاب کنید تا اپلیکیشنی سازگار با سیستم عامل مورد نظر شما تولید شود.
بر خلاف برخی زبانهای برنامهنویسی رایج دیگر که بلاکهای کد در آکولاد تعریف میشوند (بهویژه زبانهایی که از گرامر زبان سی پیروی میکنند) در زبان پایتون از نویسه فاصله و جلو بردن متن برنامه برای مشخص کردن بلاکهای کد استفاده میشود. به این معنی که تعدادی یکسان از نویسه فاصله در ابتدای سطرهای هر بلاک قرار میگیرند، و این تعداد در بلاکهای کد درونیتر افزایش مییابد. بدین ترتیب بلاکهای کد به صورت خودکار ظاهری مرتب دارند.
شیء گرایی:
نکته ای که جالب است این است که امکان استفاده از کدی که در پایتون نوشتیم در زبان های دیگری مثل سی ++ و جاوا وجود دارد در حقیقت کار چسباندن قطعات کد جدا و نوشتن بدنه ی اصلی به عهده ی پایتون است.
قابلیت حمل
چون پایتون با زبان قابل حمل c نوشته شده می تواند به صورت مجازی روی هر پردازشگری اجرا شود.
درونی سازی و گسترش
پرکاربرد ترین و قوی ترین ویزگی پایتون است. شما می توانید قطعه کد را در زبانی مثل سی پلاس پلاس و جاوا نوشته سپس از آن در برنامه نوشته شده با پایتون استفاده کنید و یا می توان از توابع کتابخانه ای و کامپوننت هایی چون API COM استفاده کرد . می توان از کدهای پایتون هم در زبان های دیگر استفاده کرد(درونی سازی). در واقع می توان آن را به آسانی با C، C++، ActiveX، COBRA و Java ترکیب کرد.
یادگیری آسان آن:
محدود بودن تعداد کلیدواژه ها، همچنین ساختار و دستور نگارشی ساده ی آن نقش اساسی در یادگیری سریع این زبان بازی می کند.
خوانایی بالا:
کد پایتون فوق العاده صریح تعریف شده و خواندن آن سهل می باشد.
دارای کتابخانه ی بسیار گسترده می باشد:
کتابخانه ی پایتون portable (دارای نصب آسان) بوده و قابلیت استفاده (سازگاری) در محیط های مختلف همچون UNIX، Windows و Macintosh را دارد.
قابلیت نصب آسان (portable):
پایتون می تواند بر روی طیف وسیعی از محیط های سخت افزاری (hardware platform) اجرا شود و دارای یک رابط می باشد که برای تمامی محیط ها یکسان است.
سهولت یادگیری واستفاده
از نظر یادگیری این زبان یکی از ساده ترین زبان ها برای یادگیری است. این زبان نیازی به کامپایلر ندارد و شما می توانید بعد از نوشتن کد با یک خط دستور را اجرا کنید. زبان پایتون بسیار شبیه به زبان انسان است
برنامه Hello World را که اولین برنامه ساده می باشد را در دو زبان C و Python مقایسه کنید :
int main()
{
printf("Hello World ");
return 0;
}
:اما بوسیله پایتون در یک فایل متنی بنویسید
print "Hello World !!"
و با دستور python hi.py اونو اجرا کنید .
با کم شدن حجم کد برنامه نویسی راحت تر و رفع اشکال و توسعه آن آسان تر می شود . مدیریت حافظه، جمعآوری پسماندها (Garbage Collection) و… همه توسط خود زبان انجام خواهدشد.
علاوه بر اینکه Python زبانی عملی برای برنامه های کاربردی میباشد یه جورایی میشه ازش تو زمینه هایه دیگه ای مثلا برنامه نویسی سیستمی – رابط کاربری (gui) – کامپوننت – برنامه نویسی اینترنت – برنامه های عددی و محاسباتی – برنامه های پایگاه داده – پردازش تصویر – هوش مصنوعی – اشیا توضیع شده – شبیه سازی – روباتیک – برنامه نویسی موبایل – امنیت و شبکه و … استفاده کرد !!!!
برنامههای پایتون بهسادگی روی لینوکس، ویندوز، FreeBSD، مک، سولاریس، آمیگا، پلیاستیشن، Pocket PC و… قابل اجرا هستند.
آمارها
بر اساس آمارهای بدست آمده بیش از یک میلیون کاربر در دنیا از زبان برنامه نویسی پایتون استفاده می کنند. این آمارها و تخمین ها بر اساس نرخ دانلودها , آمارهای اینترنتی و نظرسنجی توسعه دهنده ها می باشد. پایتون زبان برنامه نویسی متن باز می باشد در نتیجه بدست آوردن آماری دقیق کاری دشوار است چرا که محدودیت لایسنس در استفاده از آن وجود ندارد. علاوه بر این پایتون به صورت پیش فرض در همه توزیع های لینوکس و مک موجود است.
پایتون جزء ۵ تا ۱۰ زبان برنامه نویسی برتر دنیا محسوب می شود. از آنجایی که پایتون حدود دو دهه به حیات خود ادامه می دهد, بسیار پایدار و قدرتمند است. برای پاسخ به این سوال که چه کسانی از پایتون استفاده می کنند بهتر است تا به جستجوی شرکت های قدرتمند بپردازیم.
گوگل
مشهورترین کاربر زبان پایتون غول دنیای اینترنت یعنی گوگل است.
پایتون بهعنوان زبان موردعلاقه برنامهنویسان گوگل شناخته میشود. موتور پردازش ابری گوگل با نام Google App Engine از پایتون پشتیبانی میکند. شما میتوانید برنامههایی را که بهمحاسبههاي سنگین و پیچیده نياز دارند با پایتون نوشته و از طریق App Engine اجرای آن را به سرورهای قدرتمند گوگل بسپارید.
در گوگل پایتون جزو سه زبان رسمی در کنار ++C و جاوا محسوب می شود. منظور از رسمی این است که گوگلرها اجازه دارند تا برای توسعه و گسترش سرویس های تجاری گوگل از این زبان ها استفاده کنند. لازم به ذکر است که گوگلرها از تکنولوژی های مختلفی همچون پرل, روبی, PHP و #C نیز در تکنولوژی های داخلی این شرکت استفاده می کنند. پایتون بخشی مهم از گوگل از ابتدا توسعه این شرکت بوده و هست . امروزه بسیاری از مهندسان گوگل از پایتون استفاده می کنند.
لیستی از کاربردهای پایتون در گوگل :
- بیشتر الگوریتم های هسته ای گوگل به زبان های برنامه نویسی ++C و پایتون نوشته شده است
- بسیاری از سیستم های داخلی و ابزارهای آنالیز و مرور کد گوگلرها به زبان پایتون می باشد.
- بسیاری از API و رابط های برنامه نویسی همچون Google Data Python Client Library و .. به زبان پایتون هست.
- بیشتر پروژه های روبوتیک , Machine Learning , هوش مصنوعی گوگل بر اساس زبان های ++C و پایتون هستند.
- گوگل از بیشتر اپلیکیشن های وب خود همچون گوگل درایو از پایتون استفاده کرده است.
- گوگل از پایتون بیشترین استفاده را در کاوشگرها یا همان اسپایدرهای وب دارد.
ناسا
ناسا نیز از دیگر استفاده کنندگان پایتون است. بهصورت دقیق تر شرکت United Space Alliance شرکت اصلی پیمانکار مسئول نگه داری شاتل ها در ناسا از پایتون برای برنامه نویسیهای علمی، طراحی رابط کاربر و توسعه سریع نرمافزار بهره میبرد.
Youtube
سایت یوتوب به صورت گسترده از پایتون استفاده می کند. یوتوب به صورت کلی در سمت کلاینت از جاوا اسکریپت و در سمت سرور از زبان های برنامه نویسی پایتون , C و جاوا استفاده می کند. در واقع می توان گفت زبان Backend یوتوب بیشتر پایتون می باشد.
DropBox
یکی از سایت های معروف در زمینه ذخیره سازی مستندات به صورت آنلاین می باشد که همه ما با آن آشنا هستیم. زبان اصلی برنامه های سرویس دهنده DropBox پایتون می باشد.۹۹ درصد از کدهای آنها به زبان پایتون بوده و در سرورهای Backend , کلاینت دسکتاپ , آنالیز و غیره از زبان پایتون استفاده می کنند.
رزبری پای
رزبری پایتون تولید کننده بوردهای رایانه ای پایتون را به عنوان زبان آموزشی بر روی بردهای خود توصیه می کند.
NSA
NSA یا همان آژانس امنیت بین المللی برای آنالیز اطلاعات و رمزنگاری و کریپتوگرافی از زبان برنامه نویسی پایتون استفاده می کند.
اینستاگرام
نرمافزار اشتراک گذاری تصاویر و ویدیوها بطور کامل از زبان برنامه نویسی پایتون استفاده می کند.
و بسیاری شرکت های دیگر ...
واسط گرافیکی
برای پایتون واسط گرافیکی کاربر بسیاری نوشته شده است پرکاربردترین آنها به شرح زیر میباشد
- تکینتر
- پایکیوت
- PyGTK
- wxPython
- pyFLTK
- FXpy
- PyOpenGL
بطور کلی می توان این نتیجه را از زبان برنامه نویسی پایتون گرفت که :
این یه زبان اسکریپتی یعنی در حالت معمول به فایل اجرایی تبدیل نمی شه بلکه یک ماشین مجازی(مفسر پایتون) فایل کد رو می خونه و همزمان اونارو تفسیر کرده و اجرا می کنه . پس شما می تونید یک برنامه رو تو ویندوز بنویسید و سپس اونو بدون تغییر روی لینوکس یا مکینتاش یا هر سیستم عامل و سخت افزار دیگری که پایتون روی آن نصب باشد اجرا کنید .
پایتون یه زبان سطح بالا و شی گرا و تفسیری سمت سرور است.
پایتون به صورت opensource توسعه یافته است.
پایتون سه قابلیت اصلی دارد : سهولت بیشتر – فهم راحت تر – توسعه ی سریع تر
در حقیقت پایتون به قدری سطح بالاست که برنامه نویسی را برای ما دلچسب می کند
پایتون دارای کتابخانه های بسیار وسیعی است که یادگیری و استفاده ی آن ها در چند روز ممکن است
نکته ی قابل توجه این است که که کدهای نوشته شده با پایتون روی پلتفرم های وسیعی چون لینوکس و ویندوز و مک و حتی گوشی های موبایل و… قابل اجرا می باشد.
هم اکنون پایتون در شرکت ها و سازمان های بزرگی مثل ناسا و گوگل و یاهو و .. به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.
برچسب ها: