مستر کد
mrcode.wikibix.ir

شرایط استخدام برنامه نویس

نویسنده : محمد پارسایی | زمان انتشار : 14 تیر 1400 ساعت 00:33

جهت انجام پروژه های دانشجویی و یا تمرین‌های برنامه نویسی رشته کامپیوتر میتوانید به آی دی تلگرام زیر پیام دهید

@AlirezaSepand



آماده شدن برای مصاحبه و استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی قطعا به چیزهایی بیشتر از دانش برنامه نویسی نیاز دارد. هر کدام از این شرکت ها، فرآیند استخدامی خاص خود را برای استخدام برنامه نویسان دارند. فرآیندی که روز به روز چالش برانگیزتر و سخت‌تر می‌شود. اما این فرآیندها چگونه انجام می‌شوند و شامل چه مراحلی هستند؟ شانس ما برای استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی از کدام روش بیشتر است؟ چه مواردی را باید قبل از شرکت در آزمون‌های استخدامی رعایت کنیم تا شانس ما از سایر رقبا بیشتر باشد؟ اگر می‌خواهید پاسخ این سوالات را بدانید و با فرآیند مصاحبه و استخدام برنامه نویس آشنا شوید، ادامه این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید!

فرآیند استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی چگونه است؟

در سال‌های اخیر میزان استخدام برنامه نویسان، به خصوص برنامه نویسان وب و گوشی‌های هوشمند در ایران افزایش یافته است. به همین دلیل افراد زیادی به یادگیری زبان‌های برنامه نویسی علاقه مند شده اند. اما از طرفی دیگر همین عامل باعث ورود برنامه نویسانی بی کیفیت و مبتدی به بازار کار شد. برنامه نویسانی که هنوز تجربه کافی برای ورود به بازار کار را نداشته و معمولا دانش فنی پایینی نیز دارند. این عامل شرکت‌های برنامه نویسی و مشتریان را با چالش‌های زیادی رو به رو کرده است.

بنابراین شرکت‌های برنامه نویسی و کارفرمایان صرفا به رزومه و نمونه کارهای افراد توجه نمی‌کنند، بلکه آن‌ها فرآیندهای گوناگونی را برای اطمینان حاصل کردن از مهارت‌های کارجویان و داوطلبان طراحی کرده اند. پس می‌توان اینگونه نتیجه گرفت که یکی از مهم‌‌ترین چالش‌‌های شرکت‌های برنامه نویسی، استخدام برنامه نویس جدید است. همانطور که اشاره شد، شرکت‌های برنامه نویسی از روش‌های مختلفی برای استخدام برنامه نویس استفاده می‌کنند. پس بیایید در ادامه با برخی از مهمترین و متداول‌ترین چالش‌ها و روش‌های احتمالی در زمان استخدام برنامه نویسان آشنا شویم.

مصاحبه‌های پی در پی با کارجویان برای استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی

انجام مصاحبه برای استخدام برنامه نویس ، یکی از متداول‌ترین روش‌های ارزیابی کارجویان است. معمولا از این روش به صورت مستقل و یا در کنار روش‌های دیگر برای آزمایش داوطلبان استفاده می‌شود. البته امروزه معمولا مصاحبه‌ها به صورت یک مرحله ای و تک بعدی نیستند، بلکه در چندین مرحله انجام می‌شوند. این بدین معناست که برنامه نویسان باید آمادگی مصاحبه با افراد مختلفی را داشته باشند. با این روش آن‌ها از جنبه‌های مختلفی مانند میزان مهارت‌های نرم، میزان انتظارات از آینده شغلی، مهارت‌های فنی و .... مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. برخی از این مصاحبه‌ها به صورت زیر می‌باشند :

  • مصاحبه با تیم یا مدیر فنی : به منظور ارزیابی مهارت‌های فنی برنامه نویسان، معمولا از این نوع مصاحبه استفاده می‌شود.
  • مصاحبه با مدیریت نیروی انسانی : این مصاحبه بیشتر با هدف بررسی مهارت‌های نرم و میزان انتظارات فرد از شرکت انجام می‌گیرد. معمولا این نوع مصحابه در شرکت‌های کوچکتر توسط مدیر عامل انجام می‌شود.
  • مصاحبه با مدیر عامل : در بعضی از موارد مصاحبه هایی مستقیم با مدیر عامل نیاز می‌باشد. مثلا برای استخدام برخی از سِمت هایی مانند مدیر فنی، برنامه نویس ارشد و....

شرکت‌های مختلف با توجه به اهداف و اولویت هایی که دارند، مصاحبه‌های گوناگونی را با کارجویان انجام می‌دهند. در این روش معمولا افرادی که رزومه قابل قبولی دارند و واجد شرایط استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی هستند، برای مصاحبه فرا خوانده می‌شوند. البته این روش معمولا دارای ضعف‌ها و کمبودهایی است و نمی‌تواند تضمینی برای استخدام برنامه نویس مناسب باشد. زیرا برخی از این افراد برخلاف اینکه مصاحبه و رزومه قابل قبولی را ارائه می‌دهند، در آینده بازدهی خوبی از خود نشان نمی‌دهند. به همین دلیل شرکت‌ها معمولا از سایر روش‌های استخدامی در کنار این روش‌ها استفاده می‌کنند که در ادامه مطلب به آن‌ها خواهیم پرداخت.

تعریف پروژه‌های برنامه نویسی و ارائه آن ها

برخی از شرکت‌های برنامه نویسی، پروژه خاصی را برای برنامه نویسان مشخص می‌کنند و از آن‌ها می‌خواهند که در زمان مشخص شده آن را آماده کنند. معمولا بیشتر این پروژه‌ها از سطح متوسط بالاتر هستند و چالش‌های متفاوتی را در بر دارند. با این روش آن‌ها بر اساس میزان کیفیت، خلاقیت، شیوه کدنویسی و سایر موارد دیگر برنامه نویسان را مورد ارزیابی قرار می‌دهند. اما همچنان امکان دارد برخی از افراد پروژه‌های خود را به دیگران بسپارند و خودشان آن‌ها را کدنویسی نکنند.

بنابراین پس از ارزیابی پروژه‌های دریافتی داوطلبان، مناسب‌ترین گزینه‌ها را انتخاب می‌کنند. سپس افرادی که پروژشان قابل قبول بوده است را دعوت می‌کنند تا مراحل طراحی، دلایل استفاده از روش‌های مختلف و سایر موارد مرتبط با پروژه را در مقابل تیم فنی ارائه دهند. در این روش برنامه نویسان باید قادر باشند از پروژه خود دفاع کنند و پاسخگوی سوالات فنی مرتبط باشند. با این روش شرکت‌ها می‌توانند از میزان مهارت‌های آن‌ها اطمینان حاصل کنند و با خیالی راحت به استخدام آن‌ها بپردازند. میزان سختی پروژه‌ها برای استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی معمولا به عوامل مختلفی بستگی دارد، عواملی مانند :

  • سطح پروژه تعریف شده
  • میزان انتظار شرکت از داوطلبان
  • میزان تسلط برنامه نویس به موارد فنی
  • نحوه ارائه و فن بیان پروژه
  • و ....

تعیین دوره‌های کارآموزی مدت دار برای استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی

بسیاری از شرکت‌های برنامه نویسی، به روش‌های تعریف پروژه اختصاصی و انجام مصاحبه برای استخدام برنامه نویسان بسنده نمی‌کنند. شاید این روش‌ها راه‌های مناسبی برای به چالش کشیدن مهارت‌های فنی و ارتباطی برنامه نویسان باشد، اما همچنان آن‌ها اعتقاد دارند که نمی‌توانند عملکرد آن‌‌ها را در بلند مدت تضمین کنند. بنابراین آن‌ها از روشی به نام تعیین دوره‌های کارآموزی مدت دار برای استخدام برنامه نویسان استفاده می‌کنند. این روش یکی از بهترین شیوه هایی است که می‌تواند افراد جدید را از همه ابعاد مورد آزمایش قرار دهد و عیار آن‌ها را مشخص کند.

در این روش معمولا برنامه نویسان با حقوق پایه مشخصی استخدام می‌شوند. سپس برای افزایش حقوق، بهرمندی از مزایا، ارتقا سمت و در نهایت استخدام رسمی و دائمی باید دوره مشخصی را به اتمام برسانند. بنابراین برنامه نویس باید بتواند در طول دوره زمانی تعیین شده، خود را به عنوان فردی تاثیرگذار و مثبت به اثبات برساند و شایستگی‌های خود را به شرکت نشان دهد. این دوره‌ها معمولا به صورت سه ماهه، شش ماهه و یا حتی یکساله می‌باشند.

چگونه در شرکت‌های برنامه نویسی استخدام شویم؟

در سال‌های اخیر میزان استخدام برنامه نویسان به خصوص برنامه نویسان وب و گوشی‌های هوشمند در ایران افزایش قابل توجه ای داشته است. اگر به سایت‌های کاریابی و آگهی‌های استخدام نگاهی انداخته باشید، قطعا فرصت‌های شغلی بسیار زیادی که برای برنامه نویسان وجود دارد، نظر شما را جلب خواهند کرد. اما قطعا استخدام در این شرکت‌ها به این آسانی‌ها نخواهد بود و نیاز به مهارت‌های خاصی دارد.

هر کدام از این شرکت ها، آزمون‌ها و چالش‌های مختلفی را برای برای استخدام برنامه نویس جدید در نظر می‌گیرند. این چالش‌ها و آزمون‌ها روز به روز سخت‌تر و پیچیده‌تر می‌شوند. اما چطور می‌توانیم از این هفت خان به راحتی عبور کنیم؟ چه ویژگی هایی باید داشته باشیم تا بتوانیم به سادگی در بهترین شرکت‌های برنامه نویسی استخدام شویم؟ اگر می‌خواهید تمام پیش نیازهایی که باید قبل از مصاحبه و استخدام داشته باشید را بشناسید، به هیچ عنوان ادامه این مطلب را از دست ندهید!

امروزه مصاحبه و استخدام برنامه نویس در شرکت‌های معتبر به یکی از دغدغه‌های برنامه نویسان تازه وارد و کارجویان تبدیل شده است. همانطور که اشاره شد به دلیل ورود برنامه نویسانی بی کیفیت و مبتدی به بازار کار، شرکت‌های برنامه نویسی و کارفرمایان با چالش‌های زیادی رو به رو هستند. به همین دلیل آن‌ها صرفا به رزومه و نمونه کارهای داوطلبان توجه نمی‌کنند و از روش هایی مختلفی را برای ارزیابی آن‌ها بکار می‌گیرند. روش هایی که در بالا معرفی شدند عبارتند از :

  • مصاحبه‌های پی در پی با کارجویان
  • تعریف پروژه‌های برنامه نویسی و ارائه آن ها
  • تعیین دوره‌های کارآموزی مدت دار

هر کدام از این روش‌ها فرآیندی خاص دارد که به منظور به چالش کشیدن بخشی از مهارت‌های کارجویان طراحی شده اند.

چه مسیری را برای استخدام شدن باید طی کنیم؟

در دنیای واقعی خبری از میانبر یا مسیرهای جادویی برای رسیدن به موفقیت نیست و به قول معروف یک شبه نمی‌شود ره صد ساله را رفت! اگر دوست دارید در شرکت‌های بزرگ و مطرح برنامه نویسی استخدام شوید باید برای شروع خاک کار را بخورید! باید هدف خودتان را انتخاب کنید تا بتوانید یک دید کلی از مسیر خود به دست آورید. پس از این کار شما می‌توانید پله‌های بعدی و پیش روی خود را شناسایی کنید و با آگاهی کامل در این مسیر قدم بردارید. پس قبل از هر چیزی باید زمینه تخصصی خود را انتخاب کنید. برخی از زمینه هایی که می‌توانید در آن فعالیت کنید، عبارتند از :

  • برنامه‌ نویسی وب (Back-end و Front-end)
  • برنامه‌نویسی برای گوشی‌های هوشمند (Android, iOS)
  • برنامه نویسی و امنیت شبکه
  • کار با بیگ دیتا
  • هوش مصنوعی
  • برنامه‌ نویسی سیستمی
  • و....

برای انتخاب هر یک از این زمینه‌ها به شما توصیه می‌کنیم که تخصصی را برای فعالیت انتخاب کنید که به آن علاقه مندید!

استخدام کارآموز برنامه‌ نویسی

همانطور که اشاره شد برای رسیدن به هدفتان باید پله پله پیش بروید. بنابراین گام بعدی پس  از یادگیری و آموزش، کسب تجربه و مهارت عملی است. یکی از بهترین روش‌های کسب تجربه، استخدام در شرکت‌های بزرگ برنامه نویسی به عنوان کارآموز است. حتما این مورد را در نظر داشته باشید که هدف شما از کارآموزی کسب تجربه است بنابراین به هیچ عنوان این دوره را از نظر مالی ارزش گزاری نکنید، زیرا ارزش این دوره بسیار بیشتر از میزان حقوقی است که دریافت می‌کنید. همچنین در نظر داشته باشید که استخدام شدن در شرکت‌های کوچک نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای کارآموزی در شرکت‌های معتبر در نظر گرفته شود.

تیم فنی و برنامه نویسی بیشتر شرکت‌های بزرگ در شهرهایی مانند تهران ، اصفهان، مشهد و شیراز مشغول به فعالیت هستند. بنابراین اگر شما در این شهرها ساکن نیستید، باید به فکر مهاجرت باشید. زیرا با کار کردن در اینگونه شرکت‌ها قطعا تجربه بیشتری کسب می‌کنید و زودتر پیشرفت خواهید داشت. البته قطعا شرکت‌های زیادی هم در سایر شهرهای ایران مشغول به فعالیت هستند که شرایط  فنی خوبی دارند و به دنبال کارآموز هم می‌گردند. بنابراین حتما پس از آموزش یک مهارت فنی، فرصت را غنیمت بشمارید و به دنبال یک موقعیت کارآموزی مناسب باشید.

برای استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی چه مهارت هایی باید داشته باشیم؟

بهترین راه آمادگی برای مصاحبه و در نهایت استخدام شدن، اطلاع از شرایط و پیش نیازهای مورد نیاز این فرآیند است. فرآیندی که شما از جنبه‌های مختلفی مورد ارزیابی قرار خواهید گرفت. بنابراین باید از نظر مهارت‌های «فنی» و «فردی» در شرایط قابل قبولی قرار داشته باشید و بهترین نسخه خودتان را به نمایش بگذارید. پس اگر می‌خواهید بدانید هر کدام از این مهارت‌ها به چه میزان در ارزیابی شما تاثیرگذار است و چه سوالاتی احتمالا از شما پرسیده می‌شود، در ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

داشتن مهارت‌های فنی

در مقالات زیادی به این نکته اشاره کردیم که در کسب و کار داشتن مهارت‌های نرم نسبت به مهارت‌های فنی، نقش به مراتب مهمتری در رسیدن به موفقیت دارد. با این وجود، نمی توان مهارت‌های نرم را به عنوان جایگزینی برای مهارت‌های سخت و فنی در نظر گرفت .زیرا داشتن مهارت‌های فنی از پیش نیاز‌های اصلی رسیدن به موقعیت شغلی است و نمی‌توانیم بدون بهرمندی از آن‌ها اقدام به مصاحبه یا درخواست استخدام کنیم. پس برای استخدام در شرکت‌های برنامه نویسی حتما باید حداقل مهارت‌های مرتبط با نیاز‌های آن‌ها را بدانیم. برخی از این مهارت‌ها عبارتند از :

  • دانش تخصصی در مورد یک زبان برنامه نویسی
  • طراحی و گرافیک
  • مارکتینگ
  • سئو و بهینه سازی وب سایت
  • و...

تقویت مهارت‌های نرم (فردی)

مهارت‌های نرم یا Soft skills همان ویژگی‌های شخصیتی و یا شایستگی هایی هستند که صفات کلی ما را تشکیل می‌دهند. مهارت‌های نرم مکمل مهارت‌های سخت هستند، زیرا این مهارت‌ها باعث نمایش پتانسیل افراد مجهز به مهارت‌های سخت می‌شوند. به همین دلیل است که امروزه شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف در زمان مصاحبه از کارجویان، در مورد عمق تخصص فنی داوطلبان نگران نیستند زیرا آن‌ها بر این باورند که می‌توانند عجیب و غریب و سخت‌ترین تکنولوژی‌های روز را بدون هیچ دردسری به کارمندان خود آموزش دهند.

ولی می‌دانند که آموزش مهارت‌های نرم به مراتب سخت‌تر از آموزش‌های فنی و کاربردی است. بنابراین شرکت‌ها و سازمان‌های مختلف برای استخدام نیروی جدید ترجیح می‌دهند کسانی را انتخاب کنند که مهارت‌های نرم قوی‌تری دارند. به همین دلیل می‌توان نتیجه گرفت که دنیای کسب و کار و ارتباطات به سمتی در حال حرکت است که فقط افرادی می‌توانند در آن موفق شوند که علاوه بر داشتن مهارت‌های سخت، دارای مهارت‌های نرم قوی و موثری باشند.

پس حتما اگر بخواهید در شرکت معتبری استخدام شوید به مهارت‌های نرم یا مهارت‌های فردی نیاز خواهید داشت. به همین دلیل باید سعی کنید که صفات شخصیتی مانند داشتن پشتکار، خلاقیت، چالش پذیری و... را در خود تقویت کنید تا شانس بیشتری برای استخدام شدن داشته باشید.

آشنایی با مسائل و برخی از سوالات متداول در مصاحبه

در زمان مصاحبه ممکن است از شما سوال‌های مختلفی پرسیده شود. باید تعامل خوبی با مصاحبه کننده داشته باشید و تلاش کنید که پاسخ سوالات پرسیده شده را در ساده‌ترین حالت ارائه کنید. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که در مصاحبه فقط مسائل فنی دارای اهمیت نیستند پس باید از مهارت‌های نرم خود به خوبی استفاده کنید تا در حین مصاحبه از نظر شیوه برخورد، نحوه ارائه، داشتن آرامش و.... در شرایط مناسبی باشید.

یکی از اشتباهات رایج در میان داوطلبان، این است که از گفتن کلمه نه هراس دارند و نمی‌توانند شرایط را متناسب با خودشان تعیین کنند. زیرا اگر نتوانید با برخی از قوانین و شرایطی که با شما سازگار نیستند مخالفت کنید، مجبور به قبول کردن تعهداتی می‌شوید که امکان دارد در آینده از پس آن‌ها بر نیایید.

همچنین سعی کنید در زمان مصاحبه، یک فرد همه کاره و هیچ کار به نظر نرسید. برای این کار باید بگویید که بر روی یک موضوع تخصص دارید و با موارد دیگر آشنا هستید. زیرا شرکت‌های برنامه نویسی ترجیح می‌دهند برنامه نویسی که استخدام می‌کنند در یک زمینه متخصص باشد، نه اینکه صرفا با تکنولوژی‌ها و زبان‌های برنامه نویسی مختلف آشنا باشد.

همانطور که دیدید در مصاحبه‌های استخدامی برنامه نویسی، کارجویان از دو نظر «فنی» و «فردی» مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرند. به این منظور داوطلبان باید بتوانند پاسخگوی سوالات متفاوتی باشند. این سوالات شرکت به شرکت و مصاحبه تا مصاحبه متفاوت اند. اما در ادامه می‌توانیم با برخی از مهمترین و متداول‌ترین سوالات مطرح شده، آشنا شویم، این سوالات عبارتند از:

  1.  با چه زبان‌های برنامه نویسی کار کرده اید؟ چه میزان در آنها تجربه دارید؟ چقدر با تکنولوژی‌های مرتبط با این زبان‌ها آشنا هستید؟
  2. اگر محیط کاری شما پرتنش باشد، کارهای خود را چگونه مدیریت خواهید کرد؟ چه مواردی را در محل کار غیرقابل تحمل می‌دانید؟
  3. اگر امروز به شما بگویند که زبان‌های برنامه نویسی که بر آن‌ها مسلطید منقرض شده اند، چکار می‌کنید؟
  4. هدفتان از کار در این شرکت چیست؟ چه ارزش هایی می‌توانید برای شرکت ایجاد کنید؟
  5. تصور می‌کنید چند سال دیگر در چه جایگاهی باشید؟

نتیجه گیری

در این مطلب دیدید که شرکت‌های برنامه نویسی از روش‌های مختلفی برای استخدام کارجویان خود استفاده می‌کنند. نحوه اجرای این روش‌ها از شرکتی تا شرکت دیگر متفاوت است و با توجه به نیازها، اهداف و تجارب آن‌ها تغییر می‌کنند. برای موفقیت در هر کدام از این روش‌ها و بالا بردن شانس استخدام خود باید مهارت‌های فنی و مهارت‌های نرم خود را تقویت کنید.

اما بگذارید تا یک حقیقت را با شما در میان بگذاریم! حتی اگر تمام پیش نیازهای یک برنامه نویس خوب را هم داشته باشید و همه چیز را عالی انجام دهید، با این حال ممکن است باز هم شما را استخدام نکنند. اما این موضوع به معنای صلاحیت نداشتن شما نیست و نباید بر این اساس خود را مورد قضاوت قرار دهید. پس در هر شرایطی سعی کنید که به تقویت مهارت‌های خود بپردازید و با شرکت‌های برنامه نویسی دیگر مصاحبه کنید. شک نداشته باشید که اگر موارد و پیش نیازهای گفته شده را داشته باشید، قطعا موقعیت کاری مناسبی به دست خواهید آورد.

تاکنون تجربه مصاحبه با شرکت‌های برنامه نویسی را داشته اید؟ به نظر شما چه عوامل دیگری می‌توانند در این فرآیند تاثیرگذار باشند؟ خوشحال می‌شویم که تجارب خود را از بخش نظرات با ما و سایر مخاطبین در میان بگذارید.

چه امتیازی به این مقاله می دید؟

1 2 3 4 5

نویسنده

عاشق برنامه نویسی و دیجیتال مارکتینگ ام. همیشه تلاش می کنم که در این مسیر ایده پرداز بهتر و حرفه ای تری باشم و علم خود را بروز نگه دارم.


منبع: 7learn.com