یک مهندس عمران از کجا باید شروع کند
نویسنده : محمد پارسایی | زمان انتشار : 25 مرداد 1400 ساعت 18:46
جهت انجام پروژه های دانشجویی و یا تمرینهای برنامه نویسی رشته کامپیوتر میتوانید به آی دی تلگرام زیر پیام دهید
@AlirezaSepand
ممکن است شما دانشجوی مهندسی عمران یا فارغ التحصیل از این رشته باشید، اگر به رشته عمران علاقه مندید باید پیوسته به دنبال کسب تجربه و مهارت و مطالعه در زمینه عمران باشید. شاید بپرسید از کجا و چگونه باید شروع کرد؟
در این مقاله نقطه شروع کار یک مهندس عمران و مسیری که در پیش دارد را برایتان روشنتر میکنیم. در این مقاله راجع به چی حرف میزنیم؟
تحصیلات دانشگاهی یک مهندس عمران
ورود به دانشگاه اولین گام برای ورود به دنیای مهندسی عمران است. برخی از واحدهای کارشناسی عمران عبارتند از:
- تکنولوژی بتن
- تحلیل سازه، بارگذاری
- مهندسی پی
- سازههای بتن آرمه
- سازههای فولادی
- روشهای اجرایی ساختمان
- مکانیک سیالات
- هیدرولیک
- هیدرولوژی مهندسی
- رسم فنی و نقشهکشی ساختمان
- نقشهبرداری و عملیات
- استاتیک
- دینامیک
- اصول و مبانی معماری و شهرسازی
- پروژه سازههای فولادی و بتنی
- مقاومت مصالح
- راهسازی و پروژه
- روسازی
- مهندسی ترابری
- محاسبات عددی
- متره و برآورد
برای مشاهده سیلابس دروس کارشناسی مهندسی عمران دانشگاه شریف اینجا کلیک کنید.
البته این دروس به تنهایی و بدون مهارت و تجربه برای شروع به کار یک مهندس عمران مفید نمیباشد؛ پس به بررسی مهارتها و تواناییهای مورد نیاز یک مهندس عمران میپردازیم.
مهارتها و تواناییهای لازم مهندس عمران
برای آن دسته از مهندسین عمران که در مراحل اولیه کار خود قرار دارند یا برای کسانی که به دنبال پیشرفت شغلی خود هستند ؛ داشتن مهارتهای لازم و به روز نگه داشتن دانش و اطلاعات عمرانی، امری مهم است.
تسلط بر دروس پایه
برای موفقیت در مهندسی عمران ، دانشجویان مهندسی در زمینههای محاسبات سازه ایمن و در برخی از زمینه های تخصصی، مانند مهندسی حمل و نقل و مهندسی هیدرولیک و… باید درک کاملی از جبر، حساب، مثلثات، هندسه و آمار و تحلیل نیروهای وارد بر اجسام داشته باشند.
مهارت اجتماعی بودن و توانایی برقراری ارتباط قوی
مهندسین عمران به دلیل اینکه با اقشار مختلف جامعه و متخصصین دیگر رشتهها و همچنین سازمانهای مختلف مثل نظام مهندسی، شهرداری، مسکن و … سروکار دارند باید توانایی برقرار کردن ارتباط قوی با هر کدام از سازمانها را بداند تا بتواند به خوبی با آنها تعامل داشته باشد.
مهارتهای مدیرت پروژه
مهندسین عمران نقش مهمی در پروژهها ایفا میکنند و مسئولیت سنگینی در پروژهها بر عهده مهندسان عمران است. بنابراین، مهم است که مهندسان عمران هنگام نظارت بر برنامه ریزان، تکنسینها،نقشه برداران و پیمانکاران، مهارتهای مدیریتی قابل توجهی داشته باشند. این وظایف شامل برنامه ریزی و اولویت بندی، مدیریت زمان، تقسیم وظایف، تصمیم گیری مقتدرانه و ایجاد انگیزه در اعضای تیم است.
مهارت در تجزیه و تحلیل مسائل
در بهترین شرایط هم ممکن است به دلیل سهل انگاری افراد، اشتباهاتی پیش آید، مهندسان عمران باید با توجه به علم و تحلیل موقعیت ،راهحلهای ایمن و مقرون به صرفه را ارائه دهند. البته مهارتهای دیگری از جمله مهارتهای نرم افزاری و طراحی وجود دارد که به تفضیل توضیح داده شده است.
کارآموزی در صنعت عمران
اما کارآموزی ! با توجه به شرایطی که هر شرکت و ارگانی برای استخدام نیرو، سابقه کاری مد نظرش میباشد. کارآموزی بهترین فرصت برای فارغ التحصیلان و دانشجویان است که با ورود به محیط کار عمرانی، این شرایط را بوجود بیاورند.
معمولا در دانشگاه یک واحد کارآموزی ارائه میشود، ولی هیچ اجباری نیست که غیر از آن واحد درسی به محیط های کاری دیگر نروید، پس اگر محل کاری مناسبی سراغ دارید، این فرصت را برای یادگیری از دست ندهید! کارآموزی به شما کمک میکند تا :
- میزان علاقه خود به محیط کاری را بسنجید.
- تجربه و مهارت در اموراجرایی و نظارتی به دست آورید و از آموختههای خود در آینده استفاده کنید.
- درکنار افراد با صلاحیت کار کنید و اعتماد آنها را برای همکاری در پروژههای بعدی جلب کنید.
- بتوانید یک رزومه قوی برای خوتان بسازید.
شما همچنین میتوانید با کلیک بر لینک عمران جاب که یکی از بزرگترین سایتهای کاریابی هست رزومه خود را برای هزاران کارفرما بفرستید تا موقعیتهای کاری بسیاری برای شما بوجود آید.
آزمون نظام مهندسی
یکی از راهکارهای ورود به بازار کار رشتههایی مانند مهندسی عمران ، مهندسی مکانیک ، مهندسی برق ، مهندسی معماری شرکت در آزمون نظام مهندسی برای دریافت پروانه اشتغال به کار از سوی این سازمان است. فارغ التحصیلان این رشته ها بعد از 3 سال از دوره کارشناسی و یا 2 سال از کارشناسی ارشد یا 1 سال از دکترا میتوانند در این آزمون جزوه باز که سالی 2 بار برگزار میشود شرکت کنند و با کسب 50% نمره کل پروانه اشتغال به کار پایه 3 را دریافت کنند که با این پروانه اشتغال میتوانند به تاسیس شرکت یا دفاتر مهندسی اقدام کنند و یا این امتیاز را به شرکتهای قانونی در صنعت ساختمان سازی واگذار کنند.
رشتهی عمران دارای ۳ صلاحیت زیر میباشد:
- عمران اجرا
- عمران نظارت
- عمران محاسبات
پس همان طور که گفتیم بعد از فارغ التحصیلی از خود انتظار یک متخصص در رشته عمران را نداشته باشید، ولی با وقت گذاشتن بر روی مهارتهای ذکر شده میتوانید در زمینه مهندسی عمران حرفی برای گفتن داشته باشید و در حوزههای مختلف به صورت خود اشتغال ، فریلنسری و استخدامی مشغول به کار شوید.
ما در عمران جاب به شما کمک میکنیم تا به کار مورد علاقتان برسید . امیدوارم این مقاله کمکی به مهندسان کشورم کرده باشد.
منبع: omranjob.com